Namaste,

Praktijk voor Ayurveda

 

 

Wat is Ayurveda
Lifestyle en Voeding
Maandmenu
De Praktijk
Aromatherapie
Producten
Cadeau
Tieneke Lohr
Prijzen
Zoeken

 

Menu.

Curry van pastinaak en wortel.

nodig: 6 middelgrote pastinaken en 400 à 500 gr. worteltjes

2 eelt. zonnebloemolie of ghee

1 2/3 theel. zwarte mosterdzaadjes

1/5 theel. hing of asafoetida

1 theel. koenjit=geelwortel=kurkuma

2/5 kop water

2/5 kop yoghurt

2/5 kop extra water

1 theel. zeezout

1/3 theel. kaneel

1 theel. kerriepoeder (mild)

1 2/3 theel. korianderpoeder

geraspte ongezoete kokos, voor garnituur en verse korianderblaadjes (indien voorradig)

Groenten wassen en in blokjes van 2 cm snijden. De olie of ghee verhitten in een flinke koekenpan; mosterdzaad en hing of asafoetida erbij doen. Als de mosterdzaadjes beginnen te springen, de koenjit, 2/5 water, pastinaak en wortel toevoegen. Goed roeren. Afdekken en 15 min zachtjes doorkoken. De yoghurt, de rest van het water en de resterende specerijen er aan toevoegen, nog 5 minuutjes afgedekt doorkoken. Garneren met kokos en korianderblaadjes.

Gaat goed samen met rijst, gerst of tarwe en kan ook als bijgerecht van groente fungeren.

De Ayurvedische benadering van koenjit/geelwortel/kurkuma.

Geelwortel wordt gebruikt om een warme, scherpe smaak te geven aan sabjis (groentencurry), soepen een hartige snacks. Het heeft een doordringende gele kleur die makkelijk vlekt. Het wordt gebruikt als diuretisch middel (wordt als urine uitgescheiden), het is bloedzuiverend en stimuleert de darmen.

 

In de Ayurvedische keuken wordt veel gebruik gemaakt van ghee=geklaarde boter.

Basisrecept ghee

Zet een pan met een dikke bodem op het kleinste gaspitje op laag vuur. Doe er een pakje biologische ongezouten roomboter in en laat het rustig smelten. Na ongeveer een kwartier gaat het zachtjes pruttelen en vormt zich een witte laag. Het mag absoluut niet te hard gaan, want dan wordt de boter bruin en dat komt de smaak niet ten goede. Na een half uur tot drie kwartier is al het vocht verdampt en de hoeveelheid tot 2/3 teruggebracht en is de boter geklaard. Giet de ghee door een zeefje (of schone doek) in een jampotje. Het melkeiwit smaakt lekker op brood.

Ghee is goed voor de ogen,stimuleert de stofwisseling, bevordert schoonheid en uitstraling, verbeterd het geheugen en de lichaamsweefsels. Ghee brengt voedingsstoffen door de celwand naar binnen en afvalstoffen door de celwand naar buiten. Gebruik ghee met mate bij verhoogd cholesterol.

 

Het menu van de maand oktober.

Pompoensoep met groenten.

Nodig:

olie, mosterdzaad, Tijm en basilicum, prei, 2 uien, wortel, selderieknol, zout en peterselie, evt. room, Pompoen, groentebouillon

Doe olie in de wok, mosterdzaad tijm en basilicum erbij, als de mosterdzaadjes gaan opspringen kunnen prei ui en wortel worden toegevoegd. Even roerbakken.

Pompoen in de soeppan, gesneden en het zaad eruit gehaald, water en groentebouillon naar smaak.

20 min. Koken, met de staafmixer de pompoen fijn maken tot moes en de dobbelsteentjes selderieknol toevoegen.

Nog 10 min doorkoken. De inhoud van de wok toe voegen, doorroeren en klaar!

Bij het opdienen een scheutje room toevoegen, dien op in een mooie schaal, aan een gezellig gedekte tafel en neem ruim de tijd voor een gezamenlijke maaltijd……eet smakelijk!

 

De Ayurvedische benadering van mosterdzaad. Mosterdzaad is qua smaak: scherp, de energie is verwarmend, de nawerking is ook scherp, het zal dus het kapha en vata verlagen, maar het pitta verhogen.

Mosterdzaad is een stimulans, een expectorans en een carminativum. Stimulerend betekend dat de inwendige warmte vergroot, de inwendige koude wordt uitgedreven en de stofwisseling en circulatie worden vergroot. Carminativum betekent dat het wind verdrijvend werkt, heel prettig bij gebruik van bv. ui en prei.

Expectorantia zijn middelen die de uitscheiding van slijm uit het lichaam bevorderen, ze maken longen en luchtwegen schoon, maar ook de maag. In deze tijd nuttig bij chronische of acute verkoudheid.

Slijm vindt zijn oorsprong in de maag, kan het maagdarm kanaal verstoppen met indigestie en slechte opname van de voeding in de cellen als gevolg. Expectorantia doen op dit niveau dus ook hun werk en zijn nuttig voor de spijsvertering.

 

Start ]

Copyright © 2009 Namaste, Praktijk voor Ayurveda.
Laatst bijgewerkt: 10 april 2016